Артерийн гипертензи буюу цусны даралт ихдэлт нь манай улсад төдийгүй дэлхий нийтэд насанд хүрэгчдийн дунд хамгийн их тархсан архаг эмгэг юм. Сүүлийн үед цусны даралт ихсэх эмгэг улам залуужсаар байгаа бөгөөд үүнээс болж цус харвах эрсдэлд орж байгаа хүмүүсийн тоо өдрөөс өдөрт нэмэгдсээр байна. Тийм учраас цусны даралт ихэсдэг хүмүүс хоол хүнсэндээ дор дурдах 4 төрлийн хүнсний ядаж 3-г нь өдөр тутамдаа хэрэглэж хэвшвэл даралт ихдэлтээс үүдэлтэй эрсдэлд хүргэх магадлалыг бууруулдаг байна. Үүнд:

Наранцэцэгийн үр

Наранцэцэгийн үр нь мэдрэлийн тогтолцооны үйл ажиллагаанд чухал хэрэгцээт Е амин дэм, никотины хүчил, кали, магнийн эх үүсвэр юм. Хавдарын эсийн хөгжлийн хурдыг сааруулах үйлчилгээтэй мөн Арьс, үс, хумсны гоо сайхан болон эрүүл байдлыг дэмжинэ.


Улаан вандуй

Улаан вандуй нь илчлэг болон тослог багатай бөгөөд уургийн эх үүсвэр болдог ба биен дэх сахарын төвшинг барьж биеийн жинг тогтмол байлгах гол нөлөөтэй. Мөн вандуй нь уураг ихээр агуулдаг тул хүүхдийн хоол хүнсэнд хэрэглэхэд өсөлт хөгжилтөнд нь таатай нөлөө үзүүлдэг байна. Мөн цусны даралтыг тэнцвэржүүлж, зүрхэнд сайн нөлөө үзүүлдэг.


Тослог багатай сүү

Тослог багатай сүү хэрэглэснээр та кальци болон Д амин дэмийн хэрэглээгээ бүрэн нөхөж чадна. Сүү нь даралт ихсэлтийг 5-10 хувиар бууруулдаг.


Бууцай

Бууцай нь организмаас илүүдэл хог шаар, хорыг гадагшлуулахад тусалдаг бөгөөд фолийн хүчлийн агууламж өндөртэй. Энэ ногооны бас нэг тустай тал нь капилляр судсыг бэхжүүлж, судас хатуурлын эсрэг үйлдэлтэй учраас цусны даралтыг бууруулах нөлөө үзүүлдэг.


Эх сурвалж: https://zurkh.mn